Правила сушіння печей

04.06.2021


Правильна просушка печі є запорукою її багаторічної і успішної роботи. Швидкісна сушка викликає тріщини в кладці і може вивести піч з ладу до початку експлуатації. У таблиці наведено, яка кількість дров необхідне щодня спалювати для рівномірної просушування печі.


Сушка печі здійснюється шляхом спалювання необхідної кількості дров, зазначеного в таблиці. Вранці і ввечері.

Дрова повинні бути сухі, не морожені і не мокрі, колоті, довжиною 30 - 40 см і діаметром 8 - 10 см. Перед тим, як використовувати дрова, вони повинні добу полежати в теплому сухому приміщенні.

Перед топкою печі відкриваємо засувку труби (верхня засувка) і засувку літнього ходу - ЗЛХ (нижня засувка).

Дрова укладаються на колосникових гратах у формі «колодязя» і підпалюються (див. фото).

Після того, як перша порція дров добре розгорілася, закриваємо засувку . Ступінь горіння дров регулюється ЗЛХ . Якщо процес горіння йде мляво, піч димить, відкриваємо ЗЛХ, якщо горіння стійке, закриваємо ЗЛХ. При повністю висушеній печі горіння дров стійке при закритій ЗЛХ.

*Починаючи з 6-го дня просушування, кількість дров, вказане в таблиці, ділитися на дві рівні частини і спалюється послідовно. Після того, як прогорить перша частина дров, на вугілля кладемо другу частину дров, ЗХЛ закрита!

** Починаючи з 10-го дня просушування, кількість дров, вказане в таблиці, ділитися на три рівні частини і спалюється послідовно. Після того, як прогорить друга частина дров, на вугілля кладемо третю частину дров.

Після того, як прогорять вугілля третьої частини дров, відкриваємо топку і поддувальні дверцята, відкриваємо засувку літнього ходу (ЗЛХ) і в такому положенні залишаємо піч до наступної топки.

Це необхідно для того, щоб видалити сирі і важкі пари повітря, що знаходяться всередині печі.

Перед початком топки необхідно очистити колосникову решітку від старих не прогорілих вугілля і золи, а також вичистити золу з піддувала.

Якість просушування печі контролюється наступним шляхом:

- візуально, шви повинні ставати світлими

- шляхом дотику долонею, площа прогріву печі з кожним днем повинна збільшуватися до повного рівномірного прогріву.

Дверцята кам'янки до завершення остаточної просушки не відкриваємо!!!

Сажа, що утворилася на каменях кам'янки, вигорає в процесі сушіння печі.

Перед початком топки необхідно очистити колосникову решітку від старих вугілля і золи, що не прогоріли, а також вичистити золу з піддувала.

Якщо після закінчення 15 днів сушіння піч остаточно не просохла, продовжуємо сушити піч до досягнення вищевказаного результату (15 полешек вранці, 15 полешек ввечері). Не забуваємо ділити закладку на три частини, тобто 5+5+5).

Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати