google-site-verification=f7355zd3O4dKnT-9ZGHLKnUs2rTMUGL7OtI5yFt084k

Правила експлуатації камінів, печей і димоходів

Абсолютно будь-яка піч, камін і димохід є джерелом підвищеної небезпеки, тому ще до початку її експлуатації настійно рекомендуємо ознайомитися з даними правилами і чітко слідувати їх вказівкам. Це дозволить уникнути нештатних ситуацій і збереже ваше майно і здоров'я!

1. Перед розпалюванням і під час топки перевірте тягу. Перевірте, чи відкриті всі засувки і в'юшки на димоході. Необхідно спалити чисту суху газету в просторі під в'юшкою, або очисній кишені (при відсутності таких в топковій камері), це дозволить «вигнати» холодне і вологе повітря з каналу і «пробудити» тягу. При відсутності тяги-експлуатація заборонена! Слід негайно звернутися до майстра для усунення причин відсутності розрідженості (тяги) в димоході!

2. Розпалювання повинно здійснюватися без використання легкозаймистих і горючих рідин (ЛЗР і ГР). Розтоплювати піч слід, використовуючи чисті сухі газети, тріску, лучину і дрібні сухі дрова. Після утворення стійкого горіння можна підкладати дрова невеликими порціями.

3. Заборонено використання камінів, печей і димоходів, що не відповідають вимогам пожежної безпеки, а також руйнуються і мають явні конструктивні відхилення (глибокі тріщини, відсутність патрубків, дверцят і ділянок кладки). Слід негайно звернутися до майстра для усунення неполадок і відновлення працездатності приладу!

4. Заборонено використання камінів, печей і димоходів, при експлуатації яких виділяється в приміщення дим. Слід негайно звернутися до майстра для усунення причин потрапляння диму в приміщення!

5. Під час експлуатації камінів, печей і димоходів заборонено:

 зберігати в безпосередній близькості від печі дрова обсягом більше, ніж на одну топку;

 сушити речі і розміщувати горючі предмети в безпосередній близькості від експлуатованої печі (каміна);

 захаращувати проходи перед топкою будь-якими предметами і меблями;

 захаращувати горища і розміщувати горючі конструкції поруч з димоходом;

 самовільно перепланувати печі, каміни, димоходи, а також протипожежні конструкції (відступи, оброблення, захист стін і конструкцій будівлі від загоряння);

 заповнювати дровами топкову камеру більш ніж на 2/3 обсягу;

 використовувати при топці неналежне паливо, на яке не розрахований прилад;

 використовувати дрова, розмір яких перевищує розмір топкової камери;

 додавати дрова кидками або ударними впливами;

 залишати печі, що топляться (каміни) без нагляду або під наглядом дітей;

 допускати накопичення вугілля в топковій камері, допускаючи їх випадання назовні;

 повністю відкривати регулятор припливу повітря, допускаючи інтенсивне горіння;

• до припинення горіння і повного згасання вугілля щільно закривати засувки і в'юшки.

6. Заборонена топка камінів і печей при ураганному вітрі і сильному поривчастому вітрі, який часом досягає швидкості понад 20 м/с.

7. Забороняється безперервна топка камінів і побутових печей періодичної дії понад три години.

8. Заборонено перекалювати печі (середня температура стінок печі 70 ° C, максимальна температура поверхонь, крім металевих деталей, дверцят і варильної поверхонь, не повинна перевищувати 120 ° C до 15% від загальної площі поверхні печі);

9. Слід не рідше 1 разу на квартал, за винятком літнього періоду, проводити очистку печей, камінів і димоходів від сміття і сажі.

10. Під час експлуатації печей і камінів рекомендується:

 мати в господарстві засоби первинного пожежогасіння (вогнегасник, сокира, кошма, багор, лопату, ящик з піском, відро, ємкість з водою);

 мати в господарстві аптечку з медикаментами для надання першої медичної допомоги постраждалим від пожеж та отруєнь (перев'язувальний матеріал, нашатирний спирт);

• перед кожним розпалюванням очищати зольні ящики і піддавали від сміття і золи;

• періодично оглядати печі і каміни на предмет виявлення дефектів в кладці і монтажі;

• самостійно замазувати дрібні тріщини в кладці;

• обштукатурити поверхні печей, камінів і димоходів і побілити їх.

11. Особливості використання заморожених камінів, печей і димоходів, а також їх експлуатація в холодну пору року і в період сезонних змін погодних умов.

• При мінусових температурах в приміщеннях, де розташований прилад, і після тривалої перерви в експлуатації слід виводити прилад на робочий температурний режим, повільно його розігріваючи, не допускаючи великих стрибків температур та інтенсивного горіння, здатних розірвати цегельну кладку як приладу, так і димоходу від нього.

Не менше 1-2 годин необхідно розігрівати прилад, перш ніж починати його нормальну експлуатацію.

• Необхідно періодично оглядати оголовок димової труби, а при температурах нижче -20 ° C не рідше 1 разу на добу, на предмет виявлення його обмерзання і утворення снігоінеєобразної маси, здатної привести до повної закупорки перетину каналу і викидів диму до приміщення;

• Необхідно спалити чисту суху газету в просторі під в'юшкою, або очисній кишені (при відсутності таких в топковій камері), це дозволить «вигнати» холодне і вологе повітря з каналу і «пробудити» тягу.

Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати